Copyright 2021 - Custom text here

Dorper to rasa owiec domowych pochodząca z RPA. Powstała przez skrzyżowanie owcy rasy Dorset Horn i Czarnogłówka Perska.  Dorper  jest owcą, która wykazuje bardzo szybki  przyrost masy mięsnej i doskonałe rozmieszczenie tkanki tłuszczowej.  Jagnie żeby osiągnąć wagę 35 - 45kg potrzebuje około  4 miesięcy.  Dzienny przyrost  masy jagniąt waha się w granicach 250 – 400g. W dorosłym życiu baran osiąga wagę około 85 – 120 kg a owca 60 -80kg.

Rasa ta jest łatwa w pielęgnacji. Produkuje krótką, lekką wełnę, która jest samoistnie zrzucana późną wiosna i latem. Bardzo ceniona jest również gruba  skóra dorpera, która sprzedawana jest  na świecie pod nazwą Cape Glovers.

Dorper jest w RPA drugą najpopularniejszą rasą owiec, ale także rozprzestrzeniła się również po całym świecie i ma potencjał żeby stać się wiodąca rasą owiec.

Samice tej rasy wykazują wysoką płodność i instynkt macierzyński. Młode rodzą się małe, ale zaraz po urodzeniu są bardzo ruchliwe, a wskaźnik przeżyć jest wysoki. Cykl rui nie jest sezonowy, więc jest możliwa produkcja jagniąt przez cały rok. Przy dobrze prowadzonej hodowli można uzyskać trzy porody w ciągu dwóch lat.

Owce dorper dobrze rozwijają się zarówno w klimacie suchym jak i umiarkowanym przy minimalnej ilości opadów. Wykazują dużą elastyczność w tym polu. Radzą sobie zarówno w warunkach umiarkowanego żywienia jak i przy intensywnym tuczu.

Z wyglądu zewnętrznego owce rasy Dorper można rozpoznać po charakterystycznej czarnej głowie. Zdarzają się również dorpery całe białe, ale około 85% hodowanych dorperów to owce z czarnymi głowami.  Hodowla więc zależy tylko od preferencji każdego hodowcy.

Nasza hodowla owiec Dorper rozpoczęła się w 2014 r od kilku sztuk matek i barana rozpłodowego. Obecnie możemy cieszyć się stadem liczącym kilkanaście sztuk.

Odwiedza nas 85 gości oraz 0 użytkowników.