Opis owcy dorper
Dorper to rasa owiec domowych pochodząca z RPA. Powstała przez skrzyżowanie owcy rasy Dorset Horn i Czarnogłówka Perska. Dorper jest owcą, która wykazuje bardzo szybki przyrost masy mięsnej i doskonałe rozmieszczenie tkanki tłuszczowej. Jagnie żeby osiągnąć wagę 35 - 45kg potrzebuje około 4 miesięcy. Dzienny przyrost masy jagniąt waha się w granicach 250 – 400g. W dorosłym życiu baran osiąga wagę około 85 – 120 kg a owca 60 -80kg.
Rasa ta jest łatwa w pielęgnacji. Produkuje krótką, lekką wełnę, która jest samoistnie zrzucana późną wiosna i latem. Bardzo ceniona jest również gruba skóra dorpera, która sprzedawana jest na świecie pod nazwą Cape Glovers.
Dorper jest w RPA drugą najpopularniejszą rasą owiec, ale także rozprzestrzeniła się również po całym świecie i ma potencjał żeby stać się wiodąca rasą owiec.
Samice tej rasy wykazują wysoką płodność i instynkt macierzyński. Młode rodzą się małe, ale zaraz po urodzeniu są bardzo ruchliwe, a wskaźnik przeżyć jest wysoki. Cykl rui nie jest sezonowy, więc jest możliwa produkcja jagniąt przez cały rok. Przy dobrze prowadzonej hodowli można uzyskać trzy porody w ciągu dwóch lat.
Owce dorper dobrze rozwijają się zarówno w klimacie suchym jak i umiarkowanym przy minimalnej ilości opadów. Wykazują dużą elastyczność w tym polu. Radzą sobie zarówno w warunkach umiarkowanego żywienia jak i przy intensywnym tuczu.
Z wyglądu zewnętrznego owce rasy Dorper można rozpoznać po charakterystycznej czarnej głowie. Zdarzają się również dorpery całe białe, ale około 85% hodowanych dorperów to owce z czarnymi głowami. Hodowla więc zależy tylko od preferencji każdego hodowcy.
Nasza hodowla owiec Dorper rozpoczęła się w 2014 r od kilku sztuk matek i barana rozpłodowego. Obecnie możemy cieszyć się stadem liczącym kilkanaście sztuk.